Ačkoli venku ještě pořád panuje chladné počasí, nebude to dlouho trvat a na obloze se usadí sluníčko, které bude hřát a do žil nám vlije novou energii. Je také předzvěstí léta, které má většina z nás spojené s časem stráveným na čerstvém vzduchu a třeba i grilováním při zapadajícím slunci a ve společnosti milých osob. Jak se na letošní sezónu připravit?
Bez grilu to nepůjde
Kdo nemá gril, ten už by se po něm měl poohlédnout. Nabídka je široká, na trhu najdete jak klasiku v podobě grilu na dřevěné uhlí, tak elektrické a plynové grily. V čem se liší a jaký je ten pravý?
- Grily na dřevěné uhlí ocení hlavně milovníci tradičně připravených pokrmů, kterým nevadí, že budou muset gril hlídat, roztápět, udržovat správnou teplotu a pak čistit.
- Plynové grily, díky kterým jídlo připravíte snadno, rychle a bez námahy navíc. Zapálíte ho stisknutím jednoho tlačítka, teplotu regulujete pomocí otočného knoflíku. Jednodušší už to být nemůže.
- Elektrické grily, které se hodí hlavně k použití na terasách a balkonech. V dosahu musí být elektrická zástrčka, nepotřebujete plyn ani dřevěné uhlí.
Základem grilování je čistý gril
Nový zahradní gril nepotřebujete, vystačíte si s tím, který máte? Pak nezapomeňte před sezónou gril odzimovat a správně vyčistit. Co si totiž budeme povídat, mnozí z nás to na konci sezóny před zazimováním grilu neudělali.
Jak vyčistit gril a co k tomu budete potřebovat?
- Nejdůležitější pomůckou pro čištění grilu je čistící kartáč na grilovací rošt, hodit se mohou i houbičky na gril a rošty, grilovací rukavice, špachtle a utěrka z mikrovlákna.
- Mezi další potřebné vybavení patří odkapávací misky na gril a ochranné obaly na gril.
- Pomůcky už máte, co dál? Začněte vyčištěním roštu od zbytků pomocí ocelového kartáče nebo ocelové houbičky.
- Zkontrolujte popelník a vysypte z něj popel a zbytky potravin.
- Gril odmastěte pomocí speciálních přípravků na odmaštění, které stačí nastříkat, nechat chvíli působit a pak spláchnout vodou.
- Očistěte vnější plášť grilu od prachu a dalších nečistot, Kdo nemá speciální čistič, ten si vystačí s mýdlovou vodou a utěrkou.
- Péči přizpůsobte typu grilu a doporučení výrobce.
Víte, že před sezónou je třeba zkontrolovat hlavně plynové grily? Pozornost věnujte nejen tomu, zda není poškozená propanbutanová lahev, ale i ventilům, hadici a kovovým součástkám.
Pořiďte si palivo
Pro jaký gril jste se rozhodli? Dali jste přednost plynovému grilu, nebo tomu na dřevěné uhlí? Ať tak či tak, je třeba se předzásobit palivem. Není totiž nic horšího, než když před grilováním zjistíte, že žádné palivo nemáte.
Pro plynový gril si pořiďte plynovou láhev, pokud už nějakou máte doma, zkontrolujte její stav. Do grilu na dřevěné uhlí si pořiďte dřevěné uhlí nebo brikety s dobrou výhřevností a uskladněte je tak, aby nenavlhly. Hodit se může i podpalovač.
Zainvestujte i do grilovacích potřeb
Jak budete maso, sýr, ovoce, zeleninu a další potraviny pokládat na gril? Jak to všechno chcete otáčet? A potírat? Při grilování se neobejdete bez kvalitního grilovacího náčiní. Lepší je to nerezové, které slibuje delší životnost než to plastové, hodit se budou kleště na otáčení masa, grilovací jehly a vidlice, mašlovačka na potírání masa, ostrý nůž, pevné prkénko, vhod jistě přijdou i ostré steakové nože.
Vytipujte si i řezníka nebo výrobce sýrů
Dobře vyčištěný a rozpálený gril je sice základ, když na něm ale nebudete mít co připravovat, bude vám k ničemu. Stejně důležité tak jsou suroviny, které si na grilu chcete připravit. Jelikož grilování můžeme s trochou nadsázky označit za takový malý rituál, měly by i ty suroviny být kvalitní.
Milovníci masa by se měli poohlédnout po nějakém dobrém místním řezníkovi, který dodá kvalitní vyzrálé maso. Kdo má rád grilovaný sýr, ten jistě nepohrdne sýrem z farmy, nejlepší grilovaná zelenina je zase ta vypěstovaná lokálními farmáři.
Co všechno se dá grilovat?
Jednoduše řečeno vše, co máte rádi. Maso, zelenina, ovoce, sýry, … Jaké jídlo na gril patří mezi nejoblíbenější?
- Dozlatova grilované kuřátko
- Kuřecí steaky
- Domácí hamburgery na grilu
- Vepřové a hovězí steaky
- Grilovaná žebírka
- Sýr halloumi
- Balkánský sýr
- Grilovaný hermelín
- Tofu
- Losos, tuňák a další ryby
- Zelenina od dodavatele jako kukuřice, cuketa, květák, lilek, paprika, kukuřice, rajčata a další.
- Z ovoce se na gril hodí ananas, jablka, broskve, hrušky nebo banán.
Bonus na závěr: Pár tipů na grilování
Chcete na grilu připravovat jídla, za která si vysloužíte obdiv všech zúčastněných? Mám pro vás pár tipů, které možná neznáte.
Maso před grilováním zbytečně neoplachujte vodou, raději ho jen otřete vlhkou utěrkou. Když mu budete chtít dodat na chuti, dopředu ho naložte. Co takhle pivní marináda na krkovici nebo ta medová na kuře? Maso nesolte, solit je lepší až hotový pokrm. O tom, že by mělo být maso opravdu kvalitní se asi zmiňovat nemusíme, stejně tak to, že do něj v žádném případě nepícháme vidličkou.
👉 Najděte inspiraci offline na výstavách o bydlení.
Ryby grilujte celé, pro jejich přípravu se vám mohou hodit různé košíky, do kterých rybu vložíte a bude se vám snáz otáčet i servírovat. K ochucení použijte citronovou kůru a bylinky.
Dobu a teplotu grilování volte s ohledem na druh masa nebo potraviny, kterou chcete připravovat.