Kaki: vše, co chceš vědět o tom exotickém ovoci

Podzim a zima je období, kdy můžete v obchodě narazit na exotické ovoce kaki. Stojí za to tyto oranžové plody vyzkoušet?

Co je kaki?

Kaki je plod tomelu japonského, což je ovocný strom. V Číně jej pěstují přes dvě tisíciletí. Po roce 1800 se začaly stromy sázet v Kalifornii.

Plody kaki na stromě

Odborný název v překlad znamená Diovo ovoce. Kaki je ovšem známé pod mnoha dalšími názvy, jako korejské mango, kaki persimon, medové jablko, australské rajče případně čínská švestka. Najdete i označení tomel či churma. Druhů existuje několik a liší se od sebe mírně vzhledem i chutí.

Zralé kaki jsou ve zralém stavu jasně oranžové a tvar vám připomene rajče. Má sladkou chuť a připomíná mix broskve a melounu s tóny vanilky. Broskev ostatně připomíná i jeho textura. Někteří popisují jeho chuť jako „medovou“.

Tvar vnitřního vzor semen se podle některých tradic používá k předpovědi toho, jaká bude zima:

  • vidlice, zima bude mírná.
  • lžíce, zima bude zasněžená.
  • nůž, bude kruté chladné počasí „řezat jako nůž“.

Tipy při nákupu

Prodejní sezóna u nás je typicky od září do konce února. Cenově v tuto dobu stojí plod okolo deseti korun (2021), mimo sezónu stává i dvojnásobek.

Kaki chutná jen dobře zralé. Plod v obchodě zkuste ohmatat. Na omak musí být měkké, což naznačuje zralost.

Barva zralého plodu je jasně oranžová. Pokud na ovoci vidíte žluté skvrny, ještě není úplně zralé. Protože k nám putuje z ciziny, nesklízí se ve stavu nejvyšší zralosti. Po koupi jej proto nechejte doma dozrát. To může zabrat jednotky dnů, ale i týdny. Dozrávání probíhá při pokojové teplotě, zapomeňte na lednici.

? Jestli chcete zrání urychlit, dejte kaki do papírového pytlíku s jablkem. Jablko totiž uvolňuje etylen, který dozrávání pomůže. Podobně uvolňují etylen i plastové pytlíky.

Jakmile je ale kaki zralé, je lepší jej do lednice dát, jinak se může rychle zkazit.

Proč jíst kaki?

Ovoce je přeplněné živinami. Najdete v něm:

  • thiamin (vitamín B1)
  • riboflavin (vitamín B2)
  • folát (přirozená aktivní forma vitamínu B9)
  • hořčík
  • fosfor
  • vitamín A
  • vitamín C

Má relativně nízký obsah kalorií (asi 118 na tomel), takže je dobrou volbou při hubnutí. Tomel je také ceněn pro své antioxidační vlastnosti, vysoký obsah vlákniny a možné protizánětlivé schopnosti. Jedno kaki vám doplní asi 55% procent doporučeného příjmu vitamínu A.  Obsahuje také 16 mg vitaminu C na 100 g, takže jeden průměrný plod vám dodá 40% doporučené denní dávky tohoto vitamínu.

Rostlinné sloučeniny v kaki obsahují antioxidanty, které jsou spojovány s příznivým účinkem i při srdečních problémech.

Díky přirozené sladkosti udržuje hladinu cukrů, kterou nemusíte dohánět nezdravým mlsáním, ke kterému vás tělo v případě poklesu hladiny cukrů tlačí. Chuť na sladké vás přejde.

Celkově se tak kaki dá zařadit do skupiny potravin, která posiluje imunitní systém.

Jak správně jíst kaki

Kaki můžete jíst se slupkou nebo bez ní. Podobně jako třeba kiwi stačí jen umýt, zbytek jsou čistě vaše preference. Zralé kaki má mazlavou konzistenci připomínající marmeládu. Nezralé kaki je hořké.

Kaki po rozkrojení

S objemem to nepřehánějte. Doporučuje se jedno kaki denně, protože u některých lidí může vyvolat trávící potíže. Ty lehčí jsou nadýmání, ale může vyvolat i průjem a někdy se nestrávené zbytky hromadí v žaludku.

Kaki můžete pochopitelně použít jako základ na další jídla. Lze z něj udělat džem nebo kompot. Hodí se i do svačinového jogurtu nebo k ranním lívancům a palačinkám.,

Přidat jej také můžete do salátů nebo koláčů. Prostě všude tam, kde vám bude jeho chuť sedět. A nezapomeňte i na smoothie.

Video

Časté dotazy

Zdroje

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4817420/ (vitamíny)
  • https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/985 (etylen)
Zdeněk Dvořák

Zdeněk Dvořák

Do blogu si odkládám, cokoliv mě zaujalo. Knížky, bydlení, hry, technika, hudba, finance nebo jídlo. Někdy stručně, někdy podrobně.

Píšu také další blogy: GeekLife.cz nebo ZdenekDvorak.cz.

Moje DJ mixy najdete na Mixcloudu.

2 Comments

    • Na mě je trošku moc sladké, ale zatím jsem ho měl jen samostatně.

Diskuze a zkušenosti

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *